מגזין פיננסי

אופציות RSU וניהול סיכונים

אופציות RSU וניהול סיכונים

עובדי חברות טכנולוגיה? הכירו סוגיות שאתם חייבים לבחון בניהול הנכסים שלכם!

בשנים האחרונות, מגזר ההייטק בישראל פרח – ועשרות חברות חדשות יצאו להנפקות בבורסה. כתוצאה, אלפי עובדים זכו לקבל אופציות, ששוות לא מעט כסף.

האופציות הללו, שנקראות RSU, נבדלות מאופציות של חברות פרטיות שטרם הונפקו, משום שיש להן ערך נקוב, שנובע משערה של המניה במסחר.

הערך הכלכלי הרב של האופציות משנה במקרים רבים את מצב תיק ההשקעות של העובדים שקיבלו אותן – משום שהוא יוצר להם חשיפה רבה לחברה עצמה, ולמגזר שאליו היא משתייכת.

העובדים תלויים בחברה לצרכי המשכורת שלהם כמובן, כשלצד ההכנסה השוטפת, גם החסכונות שלהם מושפעים כעת במידה רבה ממצבה של החברה והמגזר אליו היא משתייכת.

"אנחנו פוגשים ומטפלים בלא מעט הייטקיסטים שקיבלו אופציות בסכומים משמעותיים, אבל אינם מביאים אותן בחשבון בצורה נכונה בתכנון הפיננסי הכולל שלהם – וזה יוצר עיוותים לא מומלצים וסיכונים מוגזמים", אומר רואי שוקרון, מנכ"ל "בנצ'מרק שירותים פיננסים".

"ניקח לדוגמה עובדים שקיבלו אופציות בחברה טכנולוגית שהונפקה בנאסד"ק.

העובדים האלה צריכים לקחת בחשבון שחלק מהתיק הפנסיוני שלהם כבר מושקע במסלולים שמושפעים מהמגזר הטכנולוגי, ולפעמים זה חלק לא מבוטל.

בנוסף – ראינו גם מקרים שבהם עובדים כאלה קנו באופן פרטי מדדים שמושפעים מהמגזר או מניות ספציפיות, ולא לוקחים בחשבון שזה יוצר להם חשיפה מאוד גבוהה לסקטור הטכנולוגיה, ולפעמים אפילו לתת-מגזר ספציפי, כמו שבבים, או סייבר".

אז מה אתם ממליצים לעובדים שקיבלו אופציות?

"מומלץ לבצע סקירה וניתוח מקיף של כלל החסכונות, ההשקעות והנכסים שלהם – ולבצע התאמות, על מנת שלא ייווצר משקל גדול מדי לתחום ספציפי, אגב, הדבר נכון לכל תחום ולא רק לתחום הטכנולוגיה.

יש לא מעט דרכים שבהן ניתן לבצע איזון – באמצעות גידור, השקעות במט"ח, נכסים מיוחדים ועוד.

אין תשובה חד משמעית לשאלה כיצד צריך לשנות את התיק כשמקבלים אופציות, אבל כלל האצבע הוא לייצר איזונים ולהימנע מחשיפה גדולה מדי שיוצרת סיכון.

חשוב  לזכור, שאף אחד לא יודע מה צופן העתיד ומתי – אלו מניות יעלו ואלו ירדו, מה תהיה הריבית וכיצד זה ישפיע על המשק וכו'.

תכנון תיק צריך להתבסס על כללים שנכונים תמיד, ומותאמים אישית למצב האישי של המשקיעים.

אנחנו משתדלים להיצמד לאמיתות מוחלטות בשלבי התכנון ויצירת האסטרטגיה של המשקיע – ובעולמנו הן בעיקר בתחומים של ניהול סיכונים וגידור, תכנון מס ואופטימיזציית עלויות. אנחנו ממליצים לעובדים לשבת עם מתכנן פיננסי על מנת למקסם את הרווחים ולנהל את התזרים והסיכונים בצורה אופטימלית".

אלו שיקולי מס צריך לקחת בחשבון בנוגע לאופציות?

"בחלק מהמקרים יש בשנים הראשונות מיסוי גבוה על מימוש של האופציות, משום שמתייחסים אליהן כאל שכר מיגיעה אישית – ואז נוצר מצב בו משלמים מדרגה של מס שולי שיכול להגיע ל- 50% ויותר, אבל בעתיד הן ייחשבו כמיסוי הון, שהוא נמוך משמעותית ועומד רק על 25%. תכנון נכון יחסוך כסף רב בתשלום המיסים".

ומה החשיבות של גידור סיכוני המטבע?

"בסופו של דבר, כלל האופציות וחלק גדול מהתיקים הפיננסיים והפנסיוניים שלנו חשופים לדולר – והשנים האחרונות לימדו אותנו שלעיתים החשיפה המטבעית יכולה לכרסם חלקים גדולים ולפעמים את כל תשואת המשקיע.

אנחנו הרי חיים בישראל ומשלמים בשקלים. במחשבה תחילה ובעזרת איש מקצוע נכון, ניתן להימנע מכך, לגדר ולנהל גם את הסיכון הזה".

פגישת היכרות
close slider
ספר שירותים פיננסים

מעוניינים בתכנון וליווי פיננסי?

השאר פרטים וקבע פגישה

מעוניינים לקבוע פגישה? אנו נשמח לתאם מולכם פגישת ייעוץ והכוונה ראשונית, כמובן שהפגישה ללא התחייבות מצדכם. השאירו את הפרטים בטופס למטה או חייגו אלינו ל: 09-8810075

דילוג לתוכן