בדומה לעולמות התכנון הפנסיוני והתכנון הפיננסי, גם בתהליך העברת הנכסים לדור הממשיך קיימים היבטים פיננסיים הקשורים בין היתר לחלוקה נכונה של העזבון ולתכנון מס בירושה.
למרות ההיבטים הרגשיים שמתווספים לתהליך התכנון של צו הירושה, מדובר בסופו של דבר בהליך בירוקרטי סבוך. בהתאם לכך, ראוי שתהליך התכנון של צו הירושה וחלוקת ינוהל בצורה חכמה ויעילה ויופקד בידיהם של מתכננים פיננסיים ועורכי דין המתמחים בתחום.
מלבד ההיבט הרגשי, חשוב לזכור שללא תכנון צו ירושה, או לחילופין צוואה, מריבות בין בני המשפחה על נכסים וכספים יהיו רק שאלה של זמן לעיתים קרובות. על מנת להימנע ממחלוקות בתוך התא המשפחתי, חשובה ההתייעצות המקדימה עם אנשי המפתח שמבינים בתחום צווי הירושה.
תכנון פרקטי והסתכלות מעמיקה על הנכסים וההון שמיועדים לדור הבא, יבטיחו ליורשים חסכון פיננסי והימנעות מתשלומי מס מיותרים.
ירושה על פי דין לעומת ירושה על פי צוואה
על מנת לעשות סדר בתהליכי התכנון של צווי הירושה, חשוב ראשית להבדיל בין שני מקרים נפרדים.
באופן כללי, הירושה מוגדרת כסך כל העזבונות שמותיר אדם ליורשיו לאחר מותו. מהן אותן עזבונות? על פי חוק מדובר במונח המתאר את כל הנכסים של הנפטר (כולל הון אישי, נדל"ן וכן הלאה).
חלוקת העזבון נעשית רק לאחר פנייה רשמית אל רשם הירושה (גוף פנימי בתוך משרד המשפטים), אליו יש להגיש בקשה למתן צו ירושה. אל הבקשה יש לצרף את תעודת הפטירה וטפסים החתומים על יד עורך דין או נוטריון, בהם שמות היורשים הפוטנציאליים.
ירושה על פי דין ניתנת בכל מקרה בו לא הותיר אחריו המנוח צוואה מסוג כלשהוא. אלו המקרים בהם מופעל חוק הירושה, והעזבונות מחולקים ליורשים לפי סדר עדיפויות מובנה (קרובים מדרגה ראשונה יקבלו, ילדי היורשים וכן הלאה…)
ירושה על פי צוואה, כאמור, עוקפת את חוק הירושה, ומעבירה את העזבונות לדור היורשים לפי הכללים אותם פירט המנוח בצוואתו. חשוב לציין שקיימים כמה סוגי צוואות – צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, בצוואה בפני רשות וצוואה בעל פה.
תכנון מס בירושה
למרות שקיימות תכניות עתידיות הדנות בשינויים מסוימים במיסי הירושה, כיום לא חל היום מס עזבון או מס ירושה. עם זאת, תהליך החלוקה של העזבונות בין היורשים עלול ליצור חבויות מס עתידיות אצל היורשים. זוהי הסיבה שבגללה חשוב מאוד לתכנן מראש את צו הירושה ולגייס אנשי מקצוע שמבינים בתחום מיסי הירושה.
דוגמא נפוצה קשורה בעזבונות בתחום הנדל"ן. על פי חוק, חוקי המיסוי אמנם פוטרים את היורשים ממס שבח על מכירת הנכס של הנפטר, אולם יש לעניין זה מספר סייגים שתלויים במספר הדירות שניתנו בירושה, כיצד תוכננה חלוקת העזבונות, למי מורישים את הדירות בפועל וכן הלאה. במילים אחרות, תכנון צו ירושה עשוי לחסוך כאב ראש רב וגם סכומי כסף לא מבוטלים בעזרת מנגנונים כלכליים שרבים מאיתנו לא מכירים.
במקרים בהם העזבונות מועברים ליורשים על פי העקרונות המנחים של הצוואה, התכנון של הצוואה צריך להיעשות בצורה עניינית תוך הסתכלות ארוכת טווח.
עיקר הצוואה, מן הסתם, יעסוק בעניינים הנוגעים בחלוקת הנכסים והרכוש הפרטי של הנפטר.
חשוב לזכור שבמקרים רבים הצוואה ממומשת רק שנים רבות לאחר כתיבתה בפועל. ההתייחסות לסעיפים צריכה להיות פרקטית, תוך התחשבות באחוזי החלוקה, בנכסים העתידיים שכל יורש יקבל וגם בהיבטים של מיסוי בהתאם לחוקי המדינה.
לסיום, חשוב להזכיר מקרים בהם למנוח יש עזבונות גם מחוץ למדינה. במקרים אלו, ההתייחסות לחוקי הירושה משתנה, ויש צורך בהכרה מעמיקה עם הפרוצדורות על מנת למנוע מיסי ירושה מיותרים ואיבוד מיותר של כספים.
לסיכום
חלוקה נכונה של הירושה היא המפתח להפחתת נטל המיסוי על העזבונות. אנשי מקצוע שבקיאים בתחום צווי הירושה ומיסי ירושה, עוסקים בתכנון אסטרטגי והתאמת הפתרונות הטובים ביותר למקרה הספציפי של הלקוח.
תכנון צו ירושה או כתיבת צוואה כמעט תמיד ילוו באירועי מס כאלו או אחרים עליהם יש לתת את הדעת. מעטפת מלאה וליווי אישי לאורך כל תהליך התכנון של צו הירושה יאפשרו ליורשים לנהל בצורה חכמה ויעילה את תהליך העברת העזבונות.
מאמר זה נכתב על ידי מומחים פיננסים ולא ע"י עורכי דין, ולא מהווה ייעוץ משפטי.