כל מי שמתעניין בכלכלה ובשוקי ההון, לא יכול היה להחמיץ בחודשים האחרונים את העניין הרב שמעוררת מהפכת ה-AI.
הבינה המלאכותית היא תחום טכנולוגי שקיים כבר שנים רבות, אבל באחרונה חלו התפתחויות מסעירות בתחום המחשוב ועיבוד המידע, שאפשרו לו לפרוץ קדימה – ורבים מעריכים שאנו בפתחה של מהפכה טכנולוגית עולמית.
מטבע הדברים, לשימושים בבינה המלאכותית צפויות להיות השלכות מרחיקות לכם גם בתחום הפיננסי. השילוב של כמויות נתונים עצומות, למידת מכונה, ושימוש באלגוריתמים, כבר משנה את הדרך שבה מתקבלות החלטות בשווקים הפיננסים, וזוהי רק ההתחלה. בנוסף, ה-AI הפך לבאזוורד שמניע את המסחר בשלל חברות שמתהדרות, בצדק או שלא בצדק, בפיתוחים הקשורים לתחום.
"החברה שמסמלת את המהפכה היא אנבידיה, שמייצרת את השבבים שבהם עושים שימוש לצורך פיתוח בינה מלאכותית", אומר אסף גרידיש, סמנכ"ל ומנהל מחלקת חיסכון ארוך טווח בבנצ'מרק שירותים פיננסיים. "חברה זו זינקה באופן יוצא דופן וגררה אחריה למעלה את המדדים הטכנולוגים בארה"ב. חוץ ממנה, אפשר לראות שהרבה מאוד חברות מתהדרות ב-AI ושמות על התחום דגש רב, בעיקר חברות הטכנולוגיה גדולות כמו מיקרוסופט, גוגל וחברת מטא למשל, שמשקיעה בתחום הרבה מאוד, וקצת עזבה את כל עניין ה'מטאוורס' שהעסיק אותה בשנים האחרונות".
מנהלי השקעות כבר עושים שימוש משמעותי ב-AI?
"יש תחום אחד שבו זה כבר בא לידי ביטוי משמעותי – התחום של 'אלגוטריידינג', שהוא כינוי למסחר ממוחשב מאוד מאוד מהיר, שמבוסס על ניצול פערים זעירים בשערים כדי לבצע כמות גדולה של עסקאות ולגרוף רווחים. שימוש בתוכנות AI יכול לשפר את המסחר הזה, ואפילו שיפור זעיר עשוי להגדיל את הרווחים בצורה משמעותית. לדוגמה – מערכת AI יכולה לנתח במהירות שיא, נאום כלכלי חשוב של נגיד הבנק האמריקאי, ולתת הוראות מסחר אוטומטית".
ומה ביחס לניהול ההשקעות של החוסכים, למה כדאי לשים לב בתקופה הזו לאור ההתפתחויות?
"השינוי הוא משמעותי וצריך לקחת אותו ברצינות, אבל כדאי לקבל החלטות זהירות ומושכלות. אנחנו, לדוגמה, מציעים ללקוחות שחלק גדול מהתיק שלהם היה צמוד למדדי הנאסד"ק או ה-S&P500 ושרשמו תשואות גבוהות מאוד בתקופה האחרונה, לשקול לעבור למסלולים שמבוססים יותר על בחירה במניות ספציפיות בניהול אקטיבי. ההתחזקות של אנבידיה ושל עוד כמה חברות טכנולוגיה, יצרה מצב שבו יש להן השפעה רבה מאוד על המדדים האלה. לא לכולם זה מתאים, כי החשיפה לכמה מניות בודדות יכולה להיות גדולה מדי למי שרוצה תיק מאוזן. אם יתברר שהמניות הללו עלו יותר מדי וייפלו, זה עלול לפגוע בתיק.
בבחירה סלקטיבית של מניות, חשוב כמובן להיזהר מחברות שמתהדרות ב-AI ללא סיבה אמיתית, ולא צפויות לייצר רווחים לאורך זמן. לאילו חברות זה כן יכול לעזור? בטווח המיידי, אפשר לראות למשל שההשפעה מיטיבה על חברות שה-AI מאפשר להן להתייעל ולקצץ במספר העובדים בתפקידים כמו תמיכה בלקוחות, תפקידים שתוכנות AI שקיימות כבר עכשיו יכולות לבצע בקלות".
האם ולמי כדאי להשקיע במדדים מבוססי חברות AI, בדומה לקרנות מחקות סנופי/נאסד"ק?
"בעיקר למשקיעים לטווח הארוך. מומלץ תחילה מכספים פנסיוניים אשר פטורים ממס ומוגדרים מראש לטווחים כאלו".