ב-2022 וב-2023, סגרו משקיעים רבים סכומים גדולים בפיקדונות בבנקים למשך שנה או שנתיים, מאחר שאלו הציעו ריבית גבוהה ומובטחת. כאשר הפיקדונות פוקעים, הנטייה הטבעית היא לחדש אותם באופן אוטומטי, אבל האם זוהי הבחירה הנכונה?
"יש עכשיו חלון הזדמנויות שכדאי לשקול לנצל. לא מומלץ למהר לסגור מחדש את הפיקדונות", אומרת עדי רויס, סמנכ"ל ומנהלת מחלקת השקעות סחירות בבנצ'מרק שירותים פיננסיים. "משקיע שיפנה היום לבנק ויבקש להפקיד מיליון שקלים בשנה, יקבל במקרה הטוב 4% תשואה. לעומת זאת, בתיקים של אג"ח, לטווח קצר ואפילו בינוני, אפשר לקבל היום 6%-7%. יש כמובן סיכון גבוה יותר באג"ח, אבל אפשר למצוא בהחלט אגרות חוב ברמות סיכון נמוכות בתשואות טובות".
להשקעה באג"ח, אומרת רויס, יכול להיות יתרון נוסף: "אג"ח הן מוצר נסחר ואפשר לייצר עליו גם רווח הון. אם מחזיקים לדוגמה אגרת של בנק הפועלים עם 6% תשואה, והריבית תרד, אוטומטית המחיר של האיגרת יעלה כי הביקוש לה יעלה, ואז יש רווח נוסף".
מהי הדרך הנכונה להשקיע באג"ח?
"השאלה העיקרית היא באיזו רמת סיכון מעוניינים. באגרות חוב יש שני פרמטרים שקובעים את הסיכון: הגוף שלו נותנים את ההלוואה ומשך הזמן שלה. יש הבדל בסיכון, וכמובן גם בתשואה, אם זה אג"ח של ממשלת ארה"ב, או של חברה שעוסקת נגיד בטכנולוגיה רפואית חדשנית ולא מוכחת. בנוסף לכך, ככל שההלוואה היא לטווח ארוך יותר, כך היא נחשבת למסוכנת יותר.
כאן בחברה, אנחנו מסייעים ללקוחות שלנו לבצע את ההתאמה של משוואת הסיכון לעומת הסיכוי, בהתאם לצרכים ולתיק הנכסים הכללי שלהם. מי שמנהלים לבד את הכסף, יכולים גם לבחור בקלות מסלולים של אג"חים בקופות גמל להשקעה ובפוליסות פיננסיות".
האם לדעתך עדיף להתמקד כרגע בישראל או דווקא בחו"ל?
"להשקעה באג״ח בחו"ל יש יתרונות רבים לדעתי. ראשית, אין בה חשיפה למצב הביטחוני בישראל. בנוסף לכך, השקעה באג"ח חו"ל לא תושפע מהתנודות שיש במדדים המובילים בבורסות בארה"ב, שעלו מאוד בשנה החולפת, ויכולה להוות אלטרנטיבה גם להן ולא רק לפיקדונות, בגלל שרמת המחירים של המניות גבוהה מאוד כרגע. הריבית בארה"ב צפויה גם היא לרדת ככה שיש פוטנציאל לתשואה חד ספרתית במקרה הרע, ואפילו לדו ספרתית".